2014. július 3–án zajlott a „Szekszárd Megyei Jogú Város Közvilágításának energiatakarékos átalakítása Szekszárd I.” című pályázat nyitórendezvénye, melyre
a Polgármesteri Hivatal konferenciatermében került sor.

2014. július közepén veszi kezdetét a Szekszárd város közvilágításának korszerűsítését előirányzó pályázat, mely az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az önkormányzat település-üzemeltetési feladatai között fontos szerepet képvisel a közvilágítás, ezért a projekt célja a közvilágítás energiafelhasználási, az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése Szekszárd egyes városrészein.

A pályázati kiírás alapján a korszerűsítés csak és kizárólag a már meglévő lámpatest és fényforrás cserére vonatkozhat, azaz nem lehetséges lámpaoszlop bővítés, lámpakar csere, vezetékezés cseréje, lámpatest szám bővítés, festés – mázolás, ill. állagjavítás sem.

Mancz Ivette, az Elios Innovativ Energetikai Zrt. közvilágítási üzletágvezetője előadásában elmondta, hogy terveik szerint naponta mintegy 150 – 200 db lámpatest cseréjére kerül majd sor. Ezáltal a beruházás várhatóan 2014. szeptember folyamán befejeződik.
Szőke Tamás a Tungsram – Schréder Zrt. kereskedelmi igazgató helyettese előadásában bemutatatta a különböző típusú és az egyes városrészekre kihelyezésre kerülő lámpatesteket. Kiemelte, hogy a közel 50 % – nyi energia megtakarítás több tényező együttes megvalósulása során keletkezik majd. A beruházás első üteme során 2455 db világítótest kicserélésére kerül sor, az alkalmazandó világítótestek többségében LED fényforrással üzemelnek majd. A lámpatest életciklusa alatt (25 év) a fényforrást, optimális esetben egyszer kell cserélni. Elemzők szerint a megtakarítás mértéke 48% lesz.